TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Okáč pýrový

Pararge aegeria (Linnaeus, 1758)

Aglais urticae

(m/f)
rozpětí: 3,6 cm

Okáč pýrový je u nás hojně rozšířený ve všech lesních lokalitách. Žije právě pouze v lesních, zejména listnatých a smíšených, a to od nížin do hor. Lesům, tvořených pouze jehličnany se vyhýbá.

Vytváří obvykle dvě, výjimečně tři generace. První žije od dubna do června, druhá od července do srpna. V horách vytváří pouze jednu generaci, jejíž imága létají od května do června. Samice klade vajíčka jednotlivě na osamocené trsy různých lesních trav. Larvy po vylíhnutí zůstávají na živné rostlině, později mohou přelézat na jiné trsy. Jejich vývoj trvá různou dobu v závislosti na podmínkách. Kuklí se na kamenech, nebo na přízemní části živné rostliny. Přezimuje ve stadiu kukly, nebo housenky ve 3. svleku.

Je to jeden z mála motýlů, který jo schopen obývat souvislé lesní porosty. Existuje světlejší a tmavší forma. To je podle různých výzkumů ovlivněno hlavně geneticky. Světlejší samci jsou teritoriální – na samice čekají na vhodném místě. Mají kratší křídla a silnější hrudní svalstvo. Naopak tmavší samci samice vyhledávají patrolovacím letem a proto mají křídla větší, což je pro delší lety výhodnější. Okáč pýrový vytváří několik zeměpisných ras. U nás žije rasa nazvaná Pararge aegeria tricis.

Nejedná se o ohrožený druh, dokonce se za posledních 100 let areál jeho rozšíření zvětšil.

Fotografie

Imágo, Česká Kanada, 11.8.2008 Imágo, Česká Kanada, 11.8.2008 Imágo, Česká Kanada, 11.8.2008 Imágo, Znojemsko, 12.8.2008 Imágo, Znojemsko, 12.8.2008

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.